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VITAMIN D MAY PROTECT AGAINST YOUNG-ONSET COLORECTAL CANCER

  • Foto del escritor: Juan Carlos Salceda
    Juan Carlos Salceda
  • 2 sept 2021
  • 2 Min. de lectura

While the overall incidence of colorectal cancer has been declining (thanks to preventive colonoscopy), cases have been increasing in younger adults - a worrisome trend that has yet to be explained.

Intake of vitamin D from food sources such as fish, mushrooms, eggs and milk has decreased in the past several decades. "Vitamin D has known activity against colorectal cancer in laboratory studies".

In this study published in Gastroenterology, the researchers found that total vitamin D intake of 300IU per day or more --roughly equivalent to three 8-ounce glasses of milk-- was associated with an approximately 50% lower risk of developing young-onset colorectal cancer (before age 50).

This study support that vitamin D may be important in younger adults for health and possibly colorectal cancer prevention. https://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(21)03235-2/fulltext


Si bien la incidencia general de cáncer colorrectal ha ido disminuyendo (gracias a la colonoscopia preventiva), los casos han aumentado en los adultos más jóvenes (< de 50 años), una tendencia preocupante que aún no se ha explicado.
La ingesta de vitamina D de fuentes alimenticias como pescado, champiñones, huevos y leche ha disminuido en las últimas décadas. "La vitamina D tiene actividad conocida contra el cáncer colorrectal en estudios de laboratorio".
En este estudio publicado en Gastroenterology, los investigadores encontraron que la ingesta total de vitamina D de 300 UI por día o más - aproximadamente equivalente a tres vasos de 8 onzas de leche - se asoció con un riesgo aproximadamente 50% menor de desarrollar cáncer colorrectal en jóvenes (antes de los 50 años).
Este estudio respalda que la vitamina D puede ser importante en los adultos más jóvenes para la salud y posiblemente para la prevención del cáncer colorrectal. 


 
 
 

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