Impact of Obesity in Patients with COVID-19 / Obesidad y COVID-19
- Juan Carlos Salceda

- 27 ago 2020
- 2 Min. de lectura

Obesity was identified as a risk factor for many diseases. In this large study (Ann Intern Med 2020 Aug 12) of nearly 7,000 patients with COVID-19, mortality was lowest for normal weigth (body mass index (BMI) between 18.5 and 24 kg/m2) individuals but significant higher for underweight (BMI, <18.5 (RR,1.81) and obese (BMI, >30) individuals. The risk of mortality progressively increased among persons with obesity class I (BMI, 30-34 (RR 1.26) or obesity class III (BMI, 40-44 RR, 2.68). A high BMI was associated with risk of death among male but no female patients. Being younger (<60 years) and obese may actually be significantly worse than being older an obese.This large study confirms Obesity and male gender as risk factors for 21-day mortality in patients with COVID-19.
La obesidad se considera como un factor de riesgo para muchas enfermedades. En este estudio (Ann Intern Med, 12 de agosto de 2020) de casi 7,000 pacientes con COVID-19, la mortalidad fue más baja para individuos con peso normal (índice de masa corporal (IMC) entre 18.5 y 24 kg/m2), pero significativamente más alta para individuos con bajo peso (IMC <18,5 (Riesgo Relativo (RR), 1,81) y obesos (IMC >30). El riesgo de mortalidad aumentó progresivamente entre las personas con obesidad grado 1 (IMC, 30-34 (RR 1,26), con obesidad clase III (IMC, 40-44 RR, 2.68). La obesidad (IMC alto) se asoció con riesgo de muerte entre los pacientes masculinos, pero no entre las mujeres. Ser más joven (<60 años) y obeso en realidad puede ser significativamente peor que ser mayor y obeso. Este gran estudio confirma la obesidad y el género masculino como factores de riesgo para mortalidad a 21 días en pacientes con COVID-19.






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