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Gastrointestinal and Liver Disease in Patients with COVID-19

  • Foto del escritor: Juan Carlos Salceda
    Juan Carlos Salceda
  • 6 sept 2020
  • 1 Min. de lectura

Actualizado: 7 sept 2020


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A systematic review and meta-analysis (Lancet Gastroenterol Hepatol 2020 Jul) identified 35 epidemiological studies, including a total of 6,686 patients with COVID-19 that recorded gastrointestinal symptoms. Nausea, vomiting, diarrhea, and loss of apetite were the most common gastrointestinal symptoms and were present in 15% of patients. Patients who presented with gastrointestinal symptoms had delayed diagnosis of COVID-19 and a poorer disease course. Twelve studies, with 1267 total patients, reported and abnormal liver function tests, and the prevalence was 19%. Severe COVID-19 was associated with increased levels of liver enzimes (transaminases). It is important to remember that COVID-19 causes gastrointestinal symptoms and its early diagnosis and recognition will have a favorable effect on the evolution of the disease.


Se publica en Lancet una revisión sistemática y un metanálisis (Lancet Gastroenterol Hepatol 2020 Jul) que incluyó 35 estudios epidemiológicos, con un total de 6,686 pacientes con COVID-19 que registraron síntomas gastrointestinales. La náusea, el vómito, la diarrea y la pérdida del apetito fueron los síntomas gastrointestinales más frecuentes y estuvieron presentes en el 15% de los pacientes. Los pacientes que presentaron síntomas gastrointestinales tuvieron un diagnóstico tardío de COVID-19 y una peor evolución de la enfermedad. Doce estudios, con 1,267 pacientes en total, informaron pruebas de función hepática anormales y la prevalencia fue del 19%. El COVID-19 grave se asoció con un aumento de los niveles de enzimas hepáticas (transaminasas). Importante recordar que COVID-19 provoca síntomas gastrointestinales, su diagnótico y reconocimiento temprano tendrá un efecto favorable en la evolución de la enfermedad.

 
 
 

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